برق کشی کانکس برای تامین نور و روشنایی، استفاده از سیستم سرمایشی و گرمایشی و دیگر امکانات در این سازه انجام میشود. منابع تامین برق کانکس میتواند برق شهری (در صورت دسترسی)، موتور برق و یا استفاده از سلولهای خورشیدی باشد. فرآیند برق کشی آن توسط نیروی متخصص انجام می شود. مراحل کلی برق کشی در کانکس شامل سیمکشی، نصب کلید و پریز، نصب تجهیزات روشنایی و سیستم ارتینگ است. البته بسته به نوع کاربری کانکس، میتواند مراحل دیگری را نیز شامل شود.
نحوه تامین برق | برق عمومی، موتور برق، سلول های خورشیدی |
کابل مورد نیاز برای انواع کانکس | کابل نمره 2.5 برای کانکس معمولی و کابل نمره 4 و 6 برای کانکس صنعتی |
عوامل موثر بر قیمت | کاربری کانکس، روش تامین برق، کیفیت تجهیزات و تاسیسات برق |
مراحل برق کشی | سیمکشی، نصب کلید و پریز، نصب تجهیزات روشنایی و سیستم ارتینگ |
نحوه تامین برق کانکس
همانطور که گفته شد، برق کانکس با استفاده از روشهای مختلف قابل تامین است. این مسئله تا حد زیادی به امکاناتی که در محل نصب آن در دسترس است، بستگی دارد. موارد زیر از متداولترین روشهای تامین برق کانکس هستند:
1- برق عمومی: اگر کانکس در نزدیکی دکلهای برق قرار دارد، میتوان با خریداری یک کنتر برق، از برق عمومی برای تامین نور و سیستم روشنایی کانکس استفاده کرد. مزیت استفاده از برق عمومی این است که، این منبع کمترین نوسانات را دارد و برق کشی از دکل برق تا کانکس به راحتی انجام میشود.
2- موتور برق: موتور برق نیز از روشهای رایج تامین برق کانکس در بسیاری از مناطق است. در مناطقی که برق شبکه وجود ندارد یا دسترسی به آن آسان نیست، میتوان از موتور برق یا موتور دیزلی یا بنزینی استفاده کرد.
موتورهای برق در دو نوع تک فاز و سه فاز طراحی و ساخته میشوند. یکی از معایب این موتورها سر و صدای زیاد آنهاست. به همین دلیل، در باغها، فضاهای کوچک یا کانکس ویلایی، باغی، مسکونی و … از موتورهای بنزینی استفاده میشود، زیرا صدای کمتری دارند.
موتورهای پر سر و صدای دیزلی نیز برای کارگاهها و صنایع انتخاب مناسبتری هستند. البته با استفاده از کابین سایلنت برای موتور تا حدی میتوان سر و صدای آن را کاهش داد.
3- سلولهای خورشیدی: بسته به شرایط آب و هوایی منطقه، شاید بتوان از سلولهای خورشیدی نیز برای تامین برق استفاده کرد. سلولهای خورشیدی بر روی سقف کانکس نصب میشوند و در طول روز انرژی خورشید را ذخیره کرده و به انرژی الکتریکی تبدیل میکنند.
این روش تامین برق در کانکس از نظر آلایندهها و کمک به حفظ محیط زیست بسیار مفید است، اما هزینه راهاندازی اولیه دارد. بنابراین، روشهای مختلفی برای برق کشی کانکس وجود دارد.
در همه این روشها رعایت اصول ایمنی و چگونگی نحوه انجام کار با توجه به امکانات و شرایط اهمیت زیادی دارد.
نحوه برق کشی کانکس
برق کشی کانکس مثل عملیات تاسیسات برق در سازههای دیگر نیاز به رعایت اصول مشخصی دارد. از آنجایی که کانکس میتواند به صورت پیش ساخته نیز تولید شود، باید در زمان ساخت برق کشی زیر کار برای آن در نظر گرفته شود. در غیر این صورت، عملیات برق کشی باید بعد از نصب کانکس و به صورت روی کار انجام شود. علاوه بر این، نحوه کشیدن برق تا محل نصب کانکس نیز خود یک پروسه متفاوت است. ابتدا نیاز به نقشه برق مشخصی است که، محل سیم کشیها، کلید و پریزها و کلیه بخشهای تاسیسات الکتریکی کانکس روی آن مشخص شده باشد.
در مرحله بعد باید تاسیسات الکتریکی کانکس را تعیین و خریداری کنید. به طور خلاصه عملیات برق کشی شامل سیم کشی برق در بخشهای مختلف، نصب کلید و پریز، نصب فیوز مینیاتوری و چراغهای روشنایی در داخل و خارج کانکس است. در اغلب موارد، برای دسترسی راحتتر به مدار در صورت نیاز به تغییرات یا تعمیرات، سیم کشی به صورت روکار و از طریق داکت مخصوص کابل برق انجام میشود. در صورتی که، سیم کشی کانکس به صورت توکار است، باید از لولههای مخصوص برای قرار گرفتن کابل در آنها استفاده شود. این کار از اتصال مستقیم کابل با اسکلت سازه جلوگیری میکند.
کابل مورد استفاده برای هدایت برق در کانکسهای معمولی، کابل نمره 2.5 است. در صورتی که برق ورودی از نوع کاربری صنعتی باشد، از کابل نمره 4 یا 6 استفاده میشود.
نکاتی درباره برق کشی انواع کانکس
برق کشی انواع کانکس نیاز به رعایت نکاتی دارد که، در زیر به آنها اشاره شده است:
1- رعایت نکات ایمنی: به دلیل فلزی بودن سازه، رعایت نکات ایمنی در هنگام کار اهمیت زیادی دارد. برای مثال، از داکتهایی که برای برق کشی در محیطهای مختلف کاربرد دارند، استفاده شود. مهمترین موارد مربوط به نکات ایمنی برق کشی کانکس شامل موارد زیر میشوند:
- جلوگیری از سیم کشی بیش از حد مجاز
- جلوگیری از اتصال مستقیم سیمها با بدنه سازه یا با یکدیگر
- ممانعت از سیم کشی در کنار منابع تولید گرما و یا مکانهای مرطوب
2- در صورتی که دستگاههای پر مصرفی مانند کولر گازی قرار است در کانکس نصب شوند، باید برق کشی آنها را از یک مسیر جدا به همراه فیوز مینیاتوری مجزا انجام دهید.
3- کابلهای برق را از نوع استاندارد و با کیفیت انتخاب کنید.
4- سیم کشی را به صورت منظم انجام دهید تا از بروز خطرات احتمالی جلوگیری شود.
5- کلید و پریزها باید در محلهای مناسب و با فاصله کافی از یکدیگر نصب شوند.
6- سیستم ارتینگ سازه باید به درستی نصب شود تا از برق گرفتگی جلوگیری کند.
7- فیوزهای مناسب باید برای محافظت از مدارهای برق نصب شود.
هزینه برق کشی انواع کانکس
هزینه برق کشی انواع کانکس به عوامل مختلفی بستگی دارد:
کاربری کانکس: کاربری همان مورد استفاده از کانکس است. بسته به نوع کانکس که میتواند شامل کانکس مسکونی، اداری، فروشگاهی، کارگاهی، کانکس نگهبانی و … باشد، هزینه برقکشی متفاوت است.
روش تامین برق: هزینه برق کشی کانکس با استفاده از برق شهری در اغلب موارد از برق کشی با استفاده از موتور برق یا باتری خورشیدی کمتر است. علت این موضوع، تجهیزات و تاسیسات کمتری است که، این روش تامین برق نیاز دارد.
کیفیت تجهیزات و تاسیسات برق: استفاده از تاسیسات برق با کیفیت در سیستم تامین برق کانکس، باعث افزایش هزینه برق کشی میشود.
به طور کلی، فرایند برق کشی در انواع کانکس میتواند شامل هزینه سیم کشی، نصب کلید و پریز، نصب تجهیزات روشنایی، نصب تاسیسات کانکس شامل سیستم سرمایشی و گرمایشی و سیستم ارتینگ باشد. نصب این تجهیزات با توجه به نوع کانکس و کاربری آن متفاوت است و بر هزینه برق کشی و در نهایت قیمت کانکس تاثیر گذار است.
سوالات متداول
چه روشی برای تامین برق کانکس مناسب تر است؟
در صورت دسترسی به برق شهری، این روش بهترین و مقرون به صرفه ترین روش تامین برق در کانکس است. استفاده از سلول خورشیدی و موتور برق برای مناطقی است که، دسترسی به شبکه برق شهری ندارند.
سیم کشی برق کانکس باید چگونه باشد؟
ابتدا مهم است که، از کابلهای استاندارد دارای عایق مناسب استفاده کنید. سیمها نیز باید به صورت مستقیم و بدون پیچ و تاب خوردگی به یکدیگر متصل شوند تا از بروز خطرات احتمالی جلوگیری شود.
چرا باید برای کانکس از سیستم ارتینگ استفاده شود؟
سیستم ارتینگ در کانکس، یک سیم مسی است که به زمین متصل میشود. این سیستم باید به درستی نصب شود تا از برق گرفتگی جلوگیری کند.
آیا هزینه برق کشی کانکسهای مختلف متفاوت است؟
بله. در انواع کانکس با توجه به روش تامین برق و تجهیزات استفاده شده، قیمت برق کشی کانکس میتواند متفاوت باشد. برای مثال هزینه برق کشی کانکس مسکونی و کانکس اداری بیشتر از دیگر انواع کانکس است.
برای دانلود پی دی اف مقاله برق کشی کانکس لینک کلیک کنید.